Belgiens tronskifte: Ritzaus finder på ‘fakta’ igen

Den forrige uge har der i den danske presse været en lind strøm af rapporter, mest direkte overtaget fra Ritzaus, om Belgiens nye konge.  I anledningen præsenteres der samtidigt en masse fakta om landet. Og, som sædvanligt, berettes der om Belgiens tre officielle sprog: fransk, tysk og… ‘flamsk’. Der har sådan set kun været en enkel artikel, der kalder landets største sprog ved dets rette navn: nederlandsk. Men det er ikke engang den værste bummert!

Se lige videoklippet, der hører til ovennævnte artikel: Ekspert: Belgien vil falde fra hinanden

Læg mærke til, at der efter 38 sekunder inde klippet påstås følgende:

I modsætning til herhjemme, er det ikke ualmindeligt at en regent i Nederlandene frivilligt vælger at gå før tid.

Man må virkelig undre sig over, om der overhovedet er nogen hos Ritzaus, der laver faktatjek, siden de kan finder på to fejloplysninger i samme sætning!

For det første har Belgien siden 1830 ikke været en del af nationen Nederlandene. Hvad der her formentlig menes med ‘Nederlandene’, er nok ‘Benelux’. Det er meget underligt, at det er blevet valgt at bruge denne betegnelse på den her måde. Normalt bruges det nemlig kun i historisk sammenhæng om området og ikke om de moderne nationer. Der er i hvert fald meget få danskere, der opfatter ‘Nederlandene’ som sådan, og desuden skaber det forvirring med den nation, der faktisk bærer dette navn. Så hvorfor ikke sige Benelux, som er en entydig betegnelse, som danskerne er bekendt med?

Men det værste er påstanden om, at abdiceringer ikke skulle være usædvanlige i Benelux-landene. Ifølge hvem? Godt nok havde vi lige haft et tronskifte i Belgiens naboland mod nord, men er så dermed blevet ‘normen’? Faktisk har der været nogen diskussion i de belgiske medier om, at abdiceringen faktisk strider imod grundloven. Hvad er det faktuelle her?

Det morsomme er, at hvis man tager påstånden bogstaveligt og forstår ‘Nederlandene’ som det bør, nemlig kongeriget nord for Belgien, så er den faktisk god nok. Beatrix har lige abdiceret og givet tronen videre til sit ældste barn, og før hende gjorde dronning Juliana og dronning Wilhelmina det samme. Det er fordi dette har været indbygget i grundloven siden 1948, otte år efter at kong Willem I gjorde afstand til tronen. Så i kongeriget Nederlandene er det faktisk sædvanligt og lovmæssigt at lave et tronskifte. Ikke ligeså i Belgien.

Sidste gang at en konge abdicerede i Belgien var i 1950 efter stort politisk pres. Der skulle en særlov til for at muliggøre dette, men det er aldrig blevet en del af grundloven. Derfor har mange sat store spørgsmåltegn ved den seneste manøvre af det Belgiske kongehus.

Så er det normalt for regenter i Nederlandene at forlade tronen før afgang ved døden? Kun i Kongeriget Nederlandene!

Geef een reactie