Breaking News: Avisen Politiken foretrækker de officielle landenavne

I en artikel på Politikens online debat-sektion, i serien “Læsernes Redaktør”, hvor Bjarne Schilling diskuterer Politikens journalistik, beretter han om nogle typiske læserbreve, som påpeger fejl, som redaktionen ikke selv betragter som egentlige fejl. Mens han gør rede for, hvad der plejer at svare til disse henvendelser, gøres der en opsigtsvækkende udtalelse mht. landenavne, som også burde anvendes på “Holland”/”Nederlandene”-problematikken.

Læs artiklen her: Derfor slipper du ikke for Wulffmorgenthaler.

Der er nogle læsere, der har lagt mærke til, at Politiken konsekvent bruger landebetegnelsen “Myanmar” for landet der tidligere overvejende var kendt som “Burma”. Navnet “Myanmar” er dog pålagt af en hårdhændet, udemokratisk militærjunta, mens den demokratiske opposition, ledet af Aung San Suu Kyi, fortsat foretrækker “Burma”. Derfor har navnet i manges øjne ingen legitimitet. Der er en lignende problematik mht. Kosovo/Kosova.

Mens Bjarne Schilling forsøgte at forklare, hvorfor avisen bruger de betegnelser, som den gør, gjorde han en opsigtsvækkende udtalelse:

Vi bruger betegnelsen Myanmar, fordi det er det officielle navn. Og selv om stærkt sympatiske mennesker som Aung San Suu Kyi foretrækker navnet Burma, går det ikke an at blande holdninger ind i vores nyhedsjournalistik.

Jamen, det er da glimrende! Det glæder os at høre, at Politikens redaktion hellere vil holde sig til landenes officielle betegnelser end “holdningsbetingede” betegnelser. Derfor forventer vi også, at avisen fremover og med øjeblikket virkning omtaler landet vest for Tyskland og nord for Belgien som “Nederlandene” og ikke “Holland”, som er et navn, som alt for mange danske medier i lang tid har haft dårlig vane med at anvende. Argumentet for det har altid været: “jamen, sådan plejer vi at gøre”, eller: “det foretrækker vi”, eller: “det er det de fleste kender til”. Det er klart, at sådanne holdninger ikke hører hjemme i ordentligt journalistisk oplysningsarbejde. Hvis man skal være neutral, så retter man sig efter den officielle standard!

Vi er virkelig glade for denne tilkendegivelse og ser frem til, at i hvert fald et medie i dette land nu vil tage sig sammen i dette henseende!

Geef een reactie